Želite ekološki osvešćen kafić?

Da li je to uopšte moguće kod nas?!

U poslednjih nekoliko godina, sve više ugostiteljskih objekata vodi računa o upravljanju otpadom, potrošnji energije, reciklaži iekološkom načinu poslovanja... Ali ne i na našim prostorima. Svakako, nove generacije sve više prate trendove zdrave ishrane pa se u skladu sa tim postavlja i opcija i ekološko održivih uslovaposlovanja.

Ipak, kod nas se čini da malo koji objekat može da se pohvali bilo kakvom vrstom zelenog poslovanja. A imati (ekološki) održiv objekat nije samo korisno za okolinu, već vam može pomoći i da uštedite novac. Evo nekih naših saveta kako da svoj restoran ili kafić učinite ekološki prihvatljivijim.

 

Reciklirajte

Recikliranje i kompostiranje su sjajni načini za maksimalno iskoristite naigled neupotrebljive namirnice ili čak otpad u vašem restoranu. Kompostiranje znači da otpad od hrane razgradite u zemlji koji kasnije možete pretvoriti u đubrivo. S druge strane, reciklaža je proces pretvaranja otpada u nove materijale. Naravno, kako ovo nije baš raširena grana kod nas, možete sami napravite svoj način recikliranja. Npr. dobar sistem za reciklažu obično uključuje postavljanje jasno obeleženih kanti oko vašeg restorana koji su lako dostupni i mušterijama i osoblju.

 

Smanjite upotrebu papira

U digitalnom dobu smanjivanje potrošnje papira je lakše nego ikad. Izbegavanje štampanja je logičan izbor ali da li ste znali da npr. sada postoje POS sistemi koji vam omogućavaju slanje digitalnih računa? Pored ovoga, pokušajte da smanjite svoje reklame na papiru i okrenite se recimo reklamiranju na društvenim mrežama.

 

Koristite opranu servisnu opremu

Pokušajte da iz vašeg poslovanja izbacite stiropor i plastične posude. Pored toga, upotreba proizvoda za višekratnu upotrebu je zdravija nego upotreba proizvoda za jednokratnu upotrebu. Ukoliko radite dostavu, pokušajte da investirate u ekološki razgradive materijale ili podstaknite mušterije da donose svoje posude. Svakako, uvek je najlakše izbaciti makar plastične slamčice iz upotrebe i time bar malo doprineti dobrobiti planete.

 

Kupujte lokalno

Uložite novac u prehrambene proizvode iz lokalnih izvora. Na ovaj način investirate u domaću prozivodnju a vaši kupci će ceniti svežinu i kreativnost vašeg menija. Svakako, domaća proizvodnja na našim prostorima je dobrim delom još uvek organska i neprskana pa ovo možete iskoristiti kao prednost.

 

Promovišite svoje inicijative

Ljudi vole da znaju kada se neko trudi da uradi pravu stvar. Ne zaboravite da pričate o svojim ekološkim potezima - možete i sami da pokrenete inicijativu preko društvenih mreža i drugih marketinških platformi. 

 

I na kraju - da li mislite da će ekološki sistem poslovanja u ugostiteljstvu zaživeti kod nas? 

Bolja efikasnost, manje grešaka i bolje ocene korisnika
Pogledajte Više
KAKO DA SE EFISKALIZUJEM?
KAKO DA SE EFISKALIZUJEM?
Pogledajte Više
Master LPFR
Master LPFR
Pogledajte Više